Pauliina Kasala 
Ravintovalmentaja,
työnohjattu lyhytterapeutti, opiskelija (FM), insinööri

Tervetuloa terveys ja terapeuttiset palvelut sivuilleni. Olen Pauliina Kasala, ammattia vaihtava insinööri. Psykofyysisen kokonaisuuden ja ravitsemuksen opiskelu veivät mukanaan ja mielenkiinto tekniikan bittimaailmasta siirtyi solukemiaan. Alat ovat toisistaan täysin eroavat, mutta insinööritaustasta on ollut paljonkin hyötyä uusissa opinnoissa. Tekniikassa on tärkeää kyseenalaistaa ja kysyä miksi ja miten asiat tapahtuvat ja näin on myös ihmisen solutoiminnoissa. 

Ihmisen hyvinvointi perustuu solujen toimintaan ja tämä on erittäin mielenkiintoinen aihe. Solujen toimintaan voi vaikuttaa niin geeniperimä, ympäristötekijät, psykofyysiset tekijät, ravitsemus ja moni muu vielä tutkimuksen alla oleva tekijä.

Olen luonteeltani aina ollut kova analysoimaan asioita. Psykofyysisestä ihmiskeskeisyydestä ja ravitsemuksesta onkin tullut osa arkea kuin työtä ja mitä ihaninta nämä tukevat toisiaan täydellisesti, onhan suolistomme kuin toiset aivomme. Vatsan ja suoliston toiminta on erittäin tärkeässä osassa mm. aivojen tarvitsemien lipidien imeytymisessä ja elimistön hormonitoiminnassa. 

Elämänmuutoksilla on aina jokin alku ja näin on minunkin tarinalla. Kun oman ja lapsen terveyden meinaa menettää, niin se herättää voimakasta taistelutahtoa. Silloin kiinnittää huomiota paljon omaan ja ympärillä olijoiden hyvinvointiin ja tulee tarve selvittää syy seuraus suhteiden alku. Kun omaa haasteellisen geeniperimän on tehtävä vähän enemmän töitä terveytensä eteen kuin hyvän geeniperimän omaava yksilö. Lapsuuden ja nuoruuden selittämättömät vatsa- ja nivelkivut, migreenikohtaukset, väsymykset ja lihasheikkoudet ovat onneksi taaksejäänyttä elämää, mutta unohtaa näitä ei voi koskaan. Solut tarvitsevat yksilöllistä hoitoa mitokondriotasolle asti. Oikealla ravinnolla, vitamiineilla, hivenaineilla ja liikunnalla solutason toiminnan voi saada aktivoitua, ja mitokondriot, sitruunahappokierron ja metylaation toimimaan. Pelkästään sitruunahappokiertoa ajatellen on ymmärrettävä, että ravitsemuksen kokonaisvaltaisuus on erittäin tärkeä, että sitruunahappokierto pyörähtää loppuun saakka ja energian tuotto, metylaatio ja mitokondriot toimivat. No tämän kaiken ymmärtämiseen menee kaikilla hieman aikaa, mutta onnekseni löysin funktionaalisen terveydenhoidon muodon, joka perehtyy oireiden taustoihin yksilöllisen solukemian kautta ja haasteellisen geeniperimän tuki auttaa oireiden poissa pysymiseelen.

Olen opiskellut Pro Health Oy:n järjestämässä FLT Koulutuksessa, joka perustuu funktionaalisen lääketieteen periaatteille. Lääketiede kehittyy kovaa vauhtia jossa myös ravitsemuksen merkitys tiedostetaan entistä enemmän, ja meidän onkin kouluttauduttava sen mukana. Terapiatyö on taas toinen, joka on vienyt sydämeni kokonaan. Lasten ja nuorten kanssa työskenteleminen on erittäin antoisaa. Lapset ja erityislapset kasvavat ihanina yksilöllisine piirteineen, ja herkkyys onkin meistä aikuisista kiinni, kuinka annamme itsemme kasvaa ympärillä olevien lasten mukana.


Opinnot

Terapiaopinnot 
Kiintymyssuhteeseen perustuva vuorovaikutusterapia koulutus (lyhytterapia).

Pro Health Oy:n järjestämä FLT Koulutus, joka perustuu funktionaalisen lääketieteen periaatteille

FLT opinnoissa käsiteltyjä aihealueita

  • Maha-suolikanavan häiriöt mm. mahan alhainen suolahappopitoisuus, ohutsuolen bakteerien liikakasvu (bosi/sibo), suolen limakalvon läpäisevyyden lisääntyminen, dysbioosi, helico-bakteeri, maksan kuormittuminen sekä detoksifikaatio ja eliminaatio (faasit I ja II). Funktionaalisen lääketieteen testit: ruoansulatus- ja maksan detoksifikaatioanalyysia, sekä detoksigenominen testi.
  • Maha-suolikanavan sairaudet: toiminnallinen dyspepsia, närästys/ruokatorven refluksisairaus, maha-ja pohjukkaissuolihaava, ohutsuolen bakteerien liikakasvu, ärtyneen suolen oireyhtymä, divertikkelit, tulehdukselliset suolistosairaudet, ummetus, ilmavaivat sekä turvotus.
  • Aineenvaihduntahäiriöiden taustatekijöitä: krooninen hiljainen tulehdus, solujen energiatuotanto, mitokondrioiden vajaatoiminta, häiriintyneet metylaatioreaktiot, huono immuniteetti ja hormonaalinen epätasapaino.
  • Allergiat, atooppinen ekseema, nivelreuma ja fibromyalgia funktionaalisen lääketieteen kannalta perinteisen lääketieteen hoitoihin verrattuna.
  • Nivelrikko, astma, psoriasis, kihti sekä histamiiniyliherkkyys funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta. 
  • Neurologia: aivoja ja hermostoa koskevat tutkimukset sekä aivojen vanhenemista kiihdyttävät tekijät. Välittäjäaineiden, metylaation ja solukalvon sekä aivojen rasvahappokoostumuksen merkitystä aivojen optimaaliselle toiminnalle. Aivojen ravitsemus ja ravintolisät.
  • Lisämunuaisen ”uupuminen” ja kilpirauhassairaudet funktionaalisen lääketieteen kannalta. 


TT opinnoissa käsiteltyjä aihealueita

  • Soluaineenvaihdunta ja biokemia. Mitokondriot ja solun tarve vitamiineille, mineraaleille, antioksidanteille ja rasvahapoille.


Muita koulutuksia

Laboratoriokoulutuksia, Nordic Laboratories
DNALife geenitestikoulutus, nutrigenomics, Dr Umahro Cadogan
Hormonit, Dr Umahro Cadogan
Suolisto, hormonit ja metabolia, Anne Cathering Faergemann (RD, MSc. NutritionalMedicine)

Farmakogeneettinen koulutus
Abomics Oy, Farmakogenetiikka, Jari Forsström

Ravitsemustilan mittaaminen
Lääkärikeskus Lupaus Oy, Ville Pöntynen

Lääketieteen perusteet 
Elimistön rakenne ja toiminta, geeniperimä, elintavat ja lääkkeet, sikiökauden, lapsuuden, nuoruuden ja työiän terveysongelmat ja terveyden edistäminen.

Ravitsemustieteen perusteet
Ravitsemus, liikunta, ruokavaliot,  terveys, elintarvikeoppi, ruokakulttuuri ja kansanravitsemus.

...